Husker The Grateful Dead, Allman Brothers & The Band ‚Summer Jam‘ Festival

I dag er det årsdagen for en af ​​de største og mærkeligt mindst diskuterede musikfestivaler i amerikansk historie- Summer Jam fra 1973 på Watkins Glen Grand Prix Raceway i upstate New York (nu kendt som Watkins Glen International ). Alt det krævede var løftet om at The Band , The Grateful Dead og The Allman Brothers Band spillede særlige udvidede sæt og en once-in-a -lifetime jam session med spillere fra alle tre bands til at trække langt over en halv million mennesker. Lidt vidste Connecticut -områdepromotorteamet Shelly Finkel og Jim Koplik at de sammen med promotoren Bill Graham ville ende med at smide en af største musikbegivenheder i menneskets historie, eller at deres utrolige bedrift ville udgøre en fodnote i musikens annaler for de fleste historikere.

Fra deres allerførste dagdrømme om at afholde en begivenhed af denne størrelse vidste duoen Finkel og Koplik, at der kun var en stat, de kunne håbe på at trække nok mennesker til til arrangementet, New York. Desværre havde New York lært en meget dyr lektie i kølvandet på den berygtede Woodstock Music Festival . Som reaktion på ødelæggelsen havde blomsterbørnene efterladt deres kølvandet, et omfattende sæt strenge regler og forskrifter kendt som Mass Gathering Act blev vedtaget. Finkel og Koplik var på det tidspunkt praktiserede promotorer, der arbejdede ihærdigt med at holde alt ved bøgerne til deres arrangement for at forhindre, at de med deres ord skulle smide “Another Woodstock”.

Hvad angår alle, der var involveret i produktionen og promoveringen af ​​Summer Jam, var Woodstock bogeyman, en advarsel om, hvad der kunne ske, hvis de lod deres begivenhed komme ud af kontrol. Summer Jam blev født ud af promotorerne, der fangede en sit-in på et Dead-show med Allman Bros.-bandmedlemmer Berry Oakley og Dickey Betts sluttede sig til bandet på scenen for en livlig jam session. Finkel og Koplick var imponeret over, hvor let båndene blandede sig, og hvor godt de blended syltetøj lød, og dermed udløste konceptet.

Parret kontaktede Allmans og The Dead og foreslog en dobbeltlange, episk længde, der ville afsluttes med en særlig jam-session mellem begge bands. Alle involverede så, hvor lukrativt det kunne være, og hvordan den mindre omfang af produktionen kunne holde omkostninger uden for bandets store gebyrer, kunne holdes i skak. Med headlinerne sikret var det på tide at spilde de resterende potentielle spillesteder ned til den bedste løsning.

Efter at have set på et svimlende udvalg af spillesteder, kom de hurtigt i aktion, da det blev kendt, at Watkins Glen Grand Prix Raceway var tilgængelig. Med så mange racerbegivenheder og deres massive skarer holdt der regelmæssigt, var banen og byens beboere ikke fremmede for horder, der faldt ned over dem. For at hjælpe med at sprede ordet om det episke show blev den legendariske San Francisco-baserede promotor Bill Graham tilføjet til hjernens tillid takket være hans erfaring og fortrolighed med bandene, især Grateful Dead.

Det enkeltdagsformat, de brugte, beroligede også Watkins Glen -beboernes sind. Det stod fast, at et show på en dag med blot et par bands med rimelighed kunne forventes at forblive håndterbart. I mellemtiden blev beslutningen taget om at sikre en tredje handling for at runde regningen. Efter et par overvejelser, især Leon Russell , blev The Band rekrutteret på grund af deres områdes rødder og ligheden mellem deres jordiske og alvorlige mærke rock and roll. Ordet blev givet, besætninger blev ansat, en ny lydsystem blev valgt, og hundrede tusinde billetter blev sendt til forretninger i hele landet. Print- og radioannoncer blev købt til forretninger og publikationer i hele landet, der blev lagt flyers ud, og brummen begyndte at vokse.

""/
Selvom banens embedsmænd og lokalbefolkningen i første omgang havde hånet på tanken om tre bands, der trak et sted tæt på de maksimale estimater på 150.000, da rapporter om massivt billetsalg kom ind, begyndte de at tro, at de trods alt kunne se et fuldt hus. Da bakkerne og gaderne fyldte tre dage før showet skulle begynde, indså de, hvor forkert de tog. Statspolitiets skøn sætter mængden på Watkins Glen på omkring 50.000 onsdag, hvor tallet er fordoblet til torsdag og rammer cirka 250.000 fredag ​​og en dag ude fra festivalen. Heldigvis var scenebesætningen færdig med at bygge den massive platform og opsætte det avancerede lydsystem, der blev brugt, men der var stadig tests, der skulle udføres, uanset de vrimlende mylder, der fræst omkring.

""/

Robbie Robertson og The Band tøvede, før de indtog scenen for at løbe gennem et par numre, på grund af det store hav af ansigter, der allerede kiggede ivrigt på dem. Med rette, da den frygtindgydende mængde mennesker var samlet en hel dag, før de første toner skulle spilles, var allerede en af ​​de største skarer, de nogensinde havde set. Efter at have fået det helt klare signal, fulgte The Band et grundigt lydtjek med et hurtigt sæt med tre sange for at give fansene en særlig godbid for deres tidlige ankomst. Allman Brothers fulgte trop og leverede et næsten timelangt jam-fyldt sæt med publikums-glædelige gengivelser af blandt andet „One Way Out“ og „Ramblin ‚Man“, mens de blev ringet op.

Da det blev tid til Grateful Dead at kontrollere lyd, blev de efter anmodning fra deres mangeårige ven og hyppige forretningspartner Bill Graham enige om at gå helt ud. Efter et par minutters tuning leverede bandet en tre-timers, to-sæt optræden til glæde for de over hundrede tusinde tilskuere. Bandet sparede heller ikke på deres sangvalg, da Jerry Garcia og drengene tydeligt nød at tabe „Sugaree“, „Wharf Rat“ og mere i løbet af „Sound Check“, der forlod fans og promotorer både taknemmelige og klar til mere.

Heldigvis, takket være archive.org, kan du lytte til hele de dødes lydcheck herunder, med tilladelse fra Jonathan Aizen.

[Lyd: Jonathan Aizen]

Den næste dags daggry oplevede en tilstrømning af menneskehed, der dengang var den største koncertmængde i historien og dværgede tidligere begivenheder med hundredtusinder. Næsten fire gange antallet af mennesker ankom i modsætning til billetter solgt til Summer Jam, med endelige estimater på næsten 600.000 i alt. Heldigvis havde promotorerne besluttet at drage fordel af den nyeste generation af computerstyrede højttalere med tidsforsinkede lydforsinkelser, så musikken kunne videresendes til højttalere, der blev placeret stadig længere fra scenen. På den måde, uanset hvor langt fra selve scenen, alle kunne i det mindste høre den musik, de havde samlet i rekordmange tal for at nyde.

""/

The Grateful Dead var blevet valgt til at gå først, og de var klar til at vise de næsten kvadratiske mile fans, at de var på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt. I ’73 var The Dead hurtigt ved at blive en institution, en kendt vare, og den rejsende fanbase, der fulgte dem overalt, hvor de gik, trådte i kraft sammen med en halv million eller deromkring af deres venner. Bandet rullede klassisk melodi efter klassisk melodi af. Første sæt højdepunkter omfattede en hæsblæsende „Deal“ og et voldsomt fastklemt „Playin ‚In The Band“ for at lukke det første sæt. Det andet sæt så flere melodier snige sig ind i området på ti og tyve minutter, da glade hoveder dansede nær og langt med et valg „China/Rider“ og et åbenbarende „Eyes Of The World“, der gav inspirationen. Med en optimistisk “Sugar Magnolia” encore inkluderet, spillede de døde tæt på tre timer med fastlagt pause og timen mellem handlinger, der udgjorde fem faste timer med intet andet end de døde og efterspillet.

Stream hele deres show herunder, med tilladelse fra Jonathan Aizen.

[Lyd: Jonathan Aizen]

Alternativt kan du se denne video fra begivenheden herunder, med tilladelse fra Bob Student.

[Video: Bob Student]

Selvom baren var sat højt, havde The Band et særligt våben, der allerede var indsat – tusinder af hengivne nordøstfans, der havde tilbragt utallige nætter med deres hjembyhelte. „Formen, jeg er i“, „Vægten“, „Stage -skræk“ og „Don’t Do It“ var tidlige højdepunkter, og det så ud til, at intet ville stoppe det stadigt opbyggende momentum. Det var indtil den mørkende himmel fødte et voldsomt regnskyl, der tvang størstedelen af ​​The Band, og mange af de mere ydermængder, til at søge ly. Heldigvis for publikummet, der var blevet pakket tæt på uden håb om at flygte til deres telte, følte keyboardisten Garth Hudson sig temmelig tør og sikker og vigtigst af alt plugget ind, og pianisten holdt melodierne i gang. Han spillede gamely gennem det relativt korte, men intense skybrud, og uden at gå glip af en cue gik han lige ind i den næste melodi på setlisten, da bandet igen sluttede sig til ham på den nu sumpede, men sikre scene.

Se Hudsons stjernehimmel, der rydder orgelmarmelade, og The Band’s Watkins Glen -scene vender tilbage herunder:

[Video: Einyo]

Allman Brothers Band havde tjent deres headlining -status gennem en række fantastiske albums og uforglemmelige liveshows, og fra alle rapporter havde de et utroligt show, der fortsatte den række. Første sæt højdepunkt inkluderede „Southbound“, „In Memory Of Elizabeth Reed“ og en „Blue Sky“, der som altid var en glædeligt ladning, der vakte det trætte publikum, inden de sluttede deres første sæt med klassikeren „One Way Out.“ Med et andet sæt, der forankrede „Les Brers in A Minor“, der gav fans kuldegysninger, da de dansede i mudderet, forblev kvaliteten af ​​dagens musik uden bebrejdelse. Bygningen omkring den fantastiske syltetøj fyldte Allman Brothers den resterende tid med ripping på „Statesboro Blues“, „Ramblin ‚Man“, „Jessica“, „Midnight Rider“ og en passende massiv og tortureret „Whipping Post.“

Efter en kort pause kom medlemmer af alle bands ud for signaturdelen af ​​Summer Jam – selve „Jam“. Meningerne er meget forskellige om kvaliteten af ​​syltetøjet, der lukkede natten. Løse og uøvede virker musikerne overdrevent bevidste om hinanden, foreløbige, idet spillere trækker sig musikalsk fra hinanden frem for at forene. Mens Robbie Robertson omtaler dagen som et af The Band’s fineste øjeblikke i hans øjne, tilbød Allman Brothers trommeslager Butch Trucks en anden opfattelse i et interview til Forbes, da emnet kom op: ”Jeg tror mange disse mennesker kom for at høre den største jam af de tre bedste jam bands i landet. Så efter at vi var færdige med at spille, kom vi alle ud for syltetøjet, og alt, hvad jeg kan sige – jeg har hørt båndene – er, at det var en absolut katastrofe. Jeg blev ved med at lytte og lytte, så tænkte jeg på den nat. Det var en syltetøj, der umuligt kunne have fungeret på grund af blandingen af ​​stoffer. Bandet var alle fulde som stinkdyr, The Dead snublede alle, og vi var fulde af koks. ”

Vi inkluderer igen linket til Grateful Dead -arkivsiden til showet, da det indeholder hele „Summer Jam“ supermarmelade. Den sidste del af showet starter med nummer 23, „Sing Me Back Home.“

[Lyd: Soundboard med publikumsrettelser]

Du spørger måske dig selv: „Hvis denne begivenhed var så episk, hvorfor er der ikke faux distressed Summer Jam-skjorter til salg på Target og Wal-Mart? Hvor er legionen historiefortællere ivrige efter at dele deres episke oplevelse, fordi de ‚var der mand‘? “ En del af det var timing. Aktivisten 60’erne var slut, Vietnamkrigen var omsider forbi. Børn, der havde set smerten og frustrationen, deres ældre søskende havde stået over for i deres protester og ikke ville have noget af det. Tidevandet var vendt fra aktivisme til hedonisme, og ungerne ville feste i stedet for at protestere.

Andre faktorer, som den brændende sol i slutningen af ​​juli og de lange afstande, der slæbte campingudstyr og store mængder alkohol, var slukning for nogle. Andre citerer, at den store fysiske afstand mellem de fleste deltagere og bandsene forhindrede grundlæggende forbindelse med musikken, mens andre bemærker mangel på variation og længden af ​​de sæt, som bandsene spillede. Selvom The Band mistede en del af deres tid til vejret, tog de stadig næsten tre timer i alt, og Dead spillede i næsten tre timer, før Allman Brothers jammede endnu tre før den meget forventede encore super jam.

Det sidste slag mod Summer Jam’s chancer for muligvis at få nogen kulturel betydning gennem nostalgiens prisme gik i stykker, da der ikke kunne opnås en aftale om at filme hele dags begivenhed med den berygtede „Vores vej eller motorvej“ -politik, de døde havde mht. filmrettigheder. Uden fuld kreativ kontrol over deres materiale nægtede de at tillade filmoptagelse, og manglende en tredjedel af handlingerne gjorde virksomheden mere eller mindre et fjols ærinde, hvis den søgte kommerciel succes. En mangel på officielle koncertoptagelser eller film sammen med uden officielle soundtracks betød, at dagens minde, minus Dead Set, falmede fra hukommelsen. Ingen gentagne visninger for at holde varme minder i live for dem, der var der eller for at lokke dem, der ikke var. Bare langsomt svinde minderne om en udmattet og efter alt at dømme stærkt beruset skare.

Finkel, Koplik og Grahams arbejde satte ind for at trække det herkuliske arbejde, der var Summer Jam, måske ikke har givet dem en meget berømt historisk reference, men Summer Jam gjorde en meget vigtig indvirkning på musikscenen, der sjældent bliver bemærket. Det hjalp med at inspirere andre lignende begivenheder, hvor Graham selv fortsatte med at promovere sin Day On The Green -serie i Oakland, mange store fordele, den amerikanske festival og andre, der fulgte tegningen, der blev brugt i forskellige grader af succes. Summer Jam havde vist, at skalaen kunne tages i betragtning, og overskud, selvom den var mindre end først håbet, faktisk kunne opnås, hvis ordentlig planlægning blev praktiseret. Ved at levere en arbejdsmodel til, at disse typer begivenheder kunne fortsætte, hjalp de med at holde ilden brændende, før de blev stooket ind i det inferno, der er den moderne festivalscene. Alene for det fortjener Watkins Glen Summer Jam et æret sted i pantheonen af ​​de store musikfestivaler og et sted i hjertet af festivalelskere.

[Oprindeligt udgivet 28.7.16]

Johnny Cash forbinder med modkulturen i OwSley Stanley Recording af „Ira Hayes“

Johnny Cash Udfører en historisk cyklisk version af "The Ballad of Ira...

Phish Flytter Tahoe shows til kystlinje amfiteater på grund af farlige vildeforhold

Phish har meddelt en beredskabsplan for bandets planlagte shows på Lake...

Flamingose ​​frigiver langvarig debutstudioalbum, ‚Daymaker‘

Ever-stigende elektro-funk producent Flamingose ​​ har udgivet sit højt forventede debutstudioalbum, daymaker...